lauantai 10. joulukuuta 2016

Jouluostoksilla

Sana joululahja herättää ristiriitaisia tunteita. Sisältävätkö joululahjat varmasti kauniita ja lämpimiä ajatuksia vai ovatko ne vain pakkomuistamista? Mitataanko lahjan arvo rahassa? Pitäisikö hankkia ensisijaisesti käytännöllistä vai kaunista? Miten hikisessä tungoksessa uupuneena voi välttyä tekemästä hölmöjä hankintoja ja olla sortumatta heräteostoksiin? Ovatko joululahjat turhaa kulutusta?



Kuulun niihin, joiden mielestä jouluun kuuluu lahjojen antaminen ainakin läheisimmille. Koska en osaa tehdä enkä jaksa opetella tekemään niitä itse, ne on hankittava muualta, siis ostettava. Vuosien aikana on käyty keskusteluja ja tehty sopimuksia siitä, mikä on sopiva määrä lahjoja, kenelle lahjoja hankitaan, millaiset lahjat ovat toivottavia. Välillä olen ostanut joululahjaksi vain kirjoja, joskus olen antanut aineettomia lahjoja, joskus sortunut viime hetken kiireessä ja paniikissa johonkin ajattelemattomaan lahjaan. Yllättävän harvoin olen ollut sovussa ja rauhassa itseni kanssa tämän lahjaongelman keskellä. 

Lapsena opin, että naapureitakin muistetaan jouluna, ja yritin aikani toteuttaa oppia. Alkuun se oli tosi mukavaa, sitten tuli tunne, että se voikin olla naapureista kiusallista. Viime vuonna eräs kukkakauppias puhui hyasinttien vaihtoviikoista tarkoittaen nimenomaan näitä "pakollisia muistamisia": kun saan kukan, on annettava kukka takaisinkin. Minä en mielestäni odottanut mitään vastalahjoja, mutta kieltämättä alkoi tuntua erikoiselta, kun muistamisista ei saanut minkäänlaista palautetta. 

Vuosi vuodelta hankittavien lahjojen määrä on vähentynyt: muistettavat lapset ovat kasvaneet aikuisiksi ja niiden aikuisten, joiden kanssa lahjoja on ollut tapana vaihtaa, määrä on pienentynyt. Luulisi siis ongelman helpottaneen ja ristiriitaisten tunteiden selkiintyneen. Ihan vielä en ole sinne asti päässyt, se on tullut tämän joulun alla todistettua, mutta matkalla ollaan! 


Jos nyt kuitenkin päättää lähteä jouluostoksille, se kannattaa tehdä hyvin levänneenä ja pää kirkkaana. Parasta on, jos on kotona tehnyt selkeän listan, mitä aikoo hankkia ja mistä sen löytää. Sitten voi rauhassa suunnistaa suorinta reittiä ostokselta toiselle. Harha-askeleet voi ottaa puhtaasti nautintona ja hypistellä ja ihastella kaikkea sellaistakin, jota ei ole aikomustakaan ostaa.



Itseäkin on lupa jouluna ilahduttaa ja jouluostoksille voi joskus lähteä ihan vain tunnelman takia. Nautiskelupaikkoja ovat ehdottomasti myyjäiset. Steinerkoululla oli tänään ihastuttava jouluinen rauha, vaikka myyjiä ja ostajia oli runsaasti paikalla. Sieltä päätyi kassiin kaikenlaista pientä, enimmäkseen omaksi jouluiloksi. Herkkubuffetpöytä oli mieluisa yllätys; täytyyhän ostoksilla levähtääkin.

Tänään oli myyjäisiä joka puolella, ja Ahlmanillakin poikettiin, vaikka ostokset jäivät tällä kertaa aika vähäisiksi.  Samalla tuli tehtyä reipas kävelylenkki aurinkoisessa pakkassäässä.

Eilen tein pikavisiitin Tampereen joulutorille, josta kaikki kuvat ovat. Sinne täytyy vielä mennä toisenkin kerran: Pyynikin munkkikahvila jonakin joulunaluspäivänä on jo perinne.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti