keskiviikko 9. marraskuuta 2016

Isojen asioiden päivä

Pari sanaa päivästä, joka jää historiaan. Vain hajahuomioita, ei ollenkaan oivalluksia.

Aamu valkeni Amerikan uutisten myötä. Meilläkin seurattiin aamu-tv:n ohjelmaa, mikä on tosi poikkeuksellista. Ehkä on väärin sanoa, että aamu valkeni, pikemminkin se tuntui pimentyvän.

Monitoimitalolla vaihdettiin vahtimestareiden kanssa ensimmäiset poliittiset kommentit. Vielä tyrmistyneempiä oli osa opettajista. Kiihkeää keskustelua oli vaikea saada käännettyä "omiin ongelmiin". Ainakin yksi opiskelijoistakin aloitti heti sisälle tullessaan vuolaan tunteellisen yksinpuhelun (englanniksi, suomi oli nyt unohtunut) siitä, kuinka pettynyt hän on ja kuinka hän ei pidä Trumpista.

Häntä täytyy muistaa lohduttaa Trumpin kannattajan lausahduksella, jonka Tytär välitti Amerikoista: "Hillary doesn`t protect women, real men do." Ja aika sovinnollinen oli ko. herran ensimmäinen puhekin verrattuna vaalipuheiden uhoamiseen.

Tampereella on tapahtunut tällä viikolla muutakin, ihan omasta takaa kansaa jakavaa poliittista toimintaa. Myöhään maanantai-iltana kaupunginvaltuusto sai vihdoin aikaan päätöksen ratikka-asiassa.

Kun poikettiin Miehen kanssa oppituntien jälkeen hallissa lounaalla, päästiin arvioimaan molempia viikon isoja asioita "tavallisen tamperelaisen" näkökulmasta. Siellä tiivistettiin tutussa täpötäydessä kahvilassa niin, että mahduimme samaan pöytään kahden muun ruokailijan kanssa. He olivat meille ja toisilleenkin tuntemattomia mutta kyseinen seikka ei mitenkään haitannut mielipiteiden vaihtoa. Pöydästä löytyi sekä ratikan kannattajia että vastustajia. Ihan sulassa sovussa kumminkin. Hallin keskustelussa kiinnostivat enemmän Tampereen kasvuun ja vetovoimaan liittyvät kysymykset kuin kaukaisen maan presidentit. Ihan niin kuin perinteiseen tamperelaisuuden kehtoon kuuluukin.

Kolmas iso ja mielipiteitä jakanut asia on tänään ollut tämä talvi, joka minusta on tullut liian aikaisin. Aika moni suomalainen on ollut kanssani samoilla linjoilla. Sen sijaan marokkolaissyntyinen nainen oli aamulla yllättäen riemuissaan lumesta ja pakkasesta.

Mielipiteitä siis on puolesta ja vastaan. Onneksi saadaan puhua ja ottaa kantaa, valittaa ja olla eri mieltä. Demokratiassa voi tapahtua sellaistakin, mitä ei osata ennustaa. Elämme sekavia, pelottavia mutta mielenkiintoisia aikoja, joiden vaikutuksia ihmisten elämään ei uskalla mennä vielä arvioimaan.

Helpompi on tällaisen tavallisen tamperelaismummon puhua säästä.

Siili ihmettelee marraskuussa tullutta talvea ja jouluista tunnelmaa. Annoimme mekin periksi kaamos/jouluvaloille!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti