torstai 27. lokakuuta 2016

Joulun merkkejä

Vaikka en tunnustaudukaan erityisesti jouluihmiseksi, alkavat tässä vaiheessa vuotta - ja pimeyttä - ajatukset melkein väkisin kiertyä siihen suuntaan. Joulun merkkejä on alkanut ilmaantua joka puolelle.

Ameretolla maustettua suklaakakkua ja viskicreme-jäätelöä ravintola Pyyn tapaan - nam!

Tänään olin toisen kirjapiirin kanssa ruokailemassa ravintola Pyyssä Pyynikillä ja siellä jouluinen olo tavoitti jo mielen ja kielenkin. Joulupöydässähän on pelkkiä herkkuja, maut ovat vahvoja ja täyteläisiä ja kaikkea syödään aina vähän liikaa. Niin kävi tänäänkin. Jälkiruokalautanen olisi tehnyt mieli nuolla, vaikka vatsa jo vähän pani vastaan. Puheissakin joulu vilahteli.

Jouluvaloja, tai olkoot sitten vaikka kaamosvaloja, on näkynyt jo pari viikkoa. Yhdessä pihassa oli jo jouluporokin, ja sitä ei ainakaan voine kutsua kaamosvaloksi. Meillä odotetaan varmaan vielä kuukausi, ennen kuin takapihalle viritellään mitään. Etupihalla kukkivat vielä pelargoniat, eli sillä puolella ollaan kiinni kesässä siihen asti, kun yöpakkaset vievät kukat. Pelargoniat ovat hyvässä kunnossa ja olisin mielelläni kokeillut niiden varastoimista talven yli, mutta näyttää vahvasti siltä, ettei niille löydy sisältä paikkaa. Pakkanen saa siis huolehtia niistä.

Ensimmäiset jouluglögit (vai pitääkö tässäkin yhteydessä käyttää kaamos-sanaa vai olisiko parempi puhua pelkästä glögistä) on jo nautittu; lauantaille sattuivat peräti kahdet erilaiset glögitarjoilut. Ja kyllä lämmin, mausteinen ja herkullisen värinen glögi tähän vuodenaikaan päihittää kuohuviinin tervetulojuomana!

Kaupat ovat aloittaneet jo joulumarkkinoinnin. Ensimmäisenä taisi ehtiä Clas Ohlson, jonka kotiin kannetussa mainoslehtisessä esitellään kaikki (!), mitä hyvään jouluun tarvitaan.


Piparkakkuja sieltä ei kai kuitenkaan saa, mutta Prismassa on jo Leivon Herkkupipareita, jotka ovat vuosia (vuosikymmeniä?) olleet Miehen lempipareita, joita yleensä ostetaan laatikkokaupalla ennen omien pipareiden leipomista. Vielä ei ostettu, saa nähdä kuinka monta kertaa pystytään kävelemään piparihyllyn ohi.



En oikeastaan haluaisi vielä miettiä koko joulua, varsinkin kun joulusuunnitelmat ovat ihan auki. Kahtena edellisenä jouluna oli itsestään selvää, että mennään mökille, nyt on jopa vilauteltu ulkomaanmatkaa. Siihen tuskin päädytään, todennäköisempää on että ne matkarahat säästetään odottamaan parempaa kohdetta. Jospa vaikka vuoden päästä Väli-Amerikkaan?

Ravintola Pyy ihastutti kaikkia. Sinne mennään toistekin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti