maanantai 3. lokakuuta 2016

Kulttuurielämyksiä Tampereella

Olin eilen pitkästä aikaa oopperassa. Hauskimmassa oopperassa ikinä, se on varmaa. Ja raikkaimmasssa, mielikuvituksellisimmassa ja innostuneimmassa musiikkiteatteriesityksessä aikoihin. Vertailupohjaa löytyy vaikkapa viikon takaisesta Tampereen Työväen Teatterin suurproduktiosta Cabaret-musikaalista, joka oli taiten tehty, mutta jätti ainakin minut kylmemmäksi kuin eilinen.

Estityksessä on lupa kuvata, toisin kuin yleensä. Eri asia on, miten kuvat kännykkäkameralla katsomosta onnistuvat.

Tampereen Musiikkiakatemian nuoret opiskelijat tekevät Joseph Haydnin 1700-luvun veijariopperasta Kuun maailma nykyaikaisen ja nuorekkaan tulkinnan. Musiikkiakatemian suurin opiskelijaorkesteri Pyynikki Sinfonia soittaa kuin ammattiorkesteri ja solistit laulavat upeasti kaikki (mitä ei aina ammattiteatterissakaan tapahdu). Sen lisäksi he osaavat näytellä, eivätkä pitkät soolot todellakaan ole mitään pönöttämistä. Tällaista oopperaa on kenen tahansa helppo lähestyä.

Iso kiitos esityksen mukaansatempaavuudesta kuuluu kielelle, jonka ohjaaja (pitkän linjan ammattilainen) Erik Söderblom on esitykseen italiasta vapaasti suomentanut. Il mondo della luna lauletaan italiaksi, mutta katsojat saavat nauttia suomenkielisistä ja kuunkielisistä herkkupaloista, jotka ilmestyvät näyttämön puhekuplaan.

"Kuussa käyminen on aina hankkeiden hanke ja valloitusten valloitus. Siihen liittyy  paljon touhua ja puuhaa. Haaste on ylivoimainen. Vaaditaan tarkkoja tutkimuksia, mittauksia, laskentaa. Tarvitaan kiikareita, raketteja ja muita fallisia kapistuksia. tarvitaan haitekkia." (Erik Söderblom käsiohjelmassa)


"Pääpäsmäröijän" lisäksi on mukana muitakin ammattilaisia: mm. kapellimestaroinnista vastaava Markus Yli-Jokipii ja pukuihanuudet suunnitellut Elinä Vättö.

Kaikki toimii ja  katsoja on luottavaisella mielellä ensi tahdeista lähtien. Esiintyjien into ja taito välittyvät upeasti katsomoon. Vasta kun näin heidät esityksen jälkeen aulassa tajusin, kuinka nuoria he todellakin ovat.

Taitavia teatteri- ja musiikkiammattilaisia on siis Tampereelta tulossa! Jatkossa aion kyllä pitää silmällä Musiikkiakatemian oppilasesityksiä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti