Lauantaista on jo aikaa, enkä ole saanut koottua hienon päivän antia mitenkään. Tuntuu kuin olisi vaipunut heinäkuun horrokseen, siihen helteisen keskikesän tilaan, jolloin vain maataan riippukeinussa ja pyyhitään hikea otsalta pienimmänkin ponnistuksen jälkeen. Kuten kaikki tietävät, sellainen olotila tänä kesänä on valhetta, säätä ei voi syyttää saamattomuudesta.
Siispä pakottaudun edes hetkeksi koneen ääreen ja yritän muistella Vanhan kirjallisuuden päivää Sastamalassa, sen se päivä nimittäin ansaitsee. Sastamalan kirjallisuustapahtuma kuului vuosia kesän vakio-ohjelmaan, kunnes tuli mökki ja muita menoja aina samaan aikaan, ja edellisestä käynnistä Sastamalassa oli vierähtänyt useampi vuosi. Mutta tänä vuonna se onneksi mahtui kesän ohjelmaan. Vähän niin kuin muistojen verestelyä siis samalla kun oli kiinnostava selvittää, miten kirjallisuus puhuttelee tämän päivän ihmisiä, onko kirjallisuustapahtumalla edelleen imua.
Vanhan kirjallisuuden päiville on aina saatu kiinnostavia esiintyjiä. Kaksipäiväisen tapahtuman ohjelma on ennenkin osattu rakentaa niin tasapainoiseksi, että kun on tarkoitus osallistua vain toisen päivän tapahtumiin, täytyy melkein vetää pitkää tikkua, kumpi päivä valitaan. Tänä vuonna niin ei tarvinnut tehdä. Halusin ehdottomasti nähdä Tellervo Koiviston livenä.
Niin halusi moni muukin. Sylvään koulun juhlasaliin pakkautui ennätysyleisö, ainakin 1500 kuulijaa, jo hyvissä ajoin ennen Tellervo Koiviston esiintymisen alkua. Ilmassa oli selvästi jännittynyttä odotusta, joka purkautui spontaaneihin aplodeihin, kun kaupunginjohtajan saattama hauraan oloinen nainen käveli ihmisjoukon keskellä salin etuosaan. "Presidentillinen vastaanotto", kuului joku lähelläni kuiskaavan, kun istuimme takaisin paikoillemme. Saattoi olla Marjatta Leppänen, jonka myöhemmin huomasin istuvan lähes vieressäni.
Tellervo Koiviston elämäkerta on ilmestynyt tänä keväänä, ja paikalla oli myös kirjan kirjoittaja Anne Mattson. Toimittaja Päivi Istalan johdattelemana tunnin mittaisesta keskustelutuokiosta rakentui ehjä ja monipuolinen kuvan naisesta, joka kasvoi nuoresta, itsetunnoltaan heikosta tytöstä vahvaksi vaikuttajaksi, joka ei jäänyt miehensä varjoon.
En ollut etukäteen juurikaan miettinyt, mitä tilaisuudelta odotan, ehkä oli enemmänkin kyse uteliaisuudesta. Jälkikäteen voi sanoa, että tämä oli yksi niitä elämän isoja hetkiä, jotka toivoisi muistavansa aina. Sain olla mukana, kun sanavalmis, älykäs, huumorintajuinen ja ennen kaikkea aito Tellervo Koivisto otti täydellisesti yleisönsä.
Kansakunnan isoäiti, tekisi mieli sanoa. Moderni nainen, joka antoi miehensä parsia itse sukkansa, kirjoitti Suomen Kuvalehteen viiltävän ironisia pakinoita, toimi kansanedustajana ja presidentin tasaveroisena keskustelukumppanina. Mutta uskalsi tulla julkisuuteen myös vaikeiden henkilökohtaisten asioiden kanssa ja taistella ulos masennuksesta.
Olisimme, minä ja ne 1500 muuta, varmaan jaksaneet kuunnella Tellervo Koiviston ajatuksia ja elämänkokemuksia vaikka kuinka pitkään, mutta tapahtumilla on aikataulunsa. Elämäkerta on varmaan antoisaa luettavaa!
Kiinnostava oli myös toimittaja Helena Petäistön haastattelu, jossa hän kertoi kymmenestä itselleen tärkeästä tietokirjasta. Petäistön henkilökohtaisten kokemusten ohella saatiin kuulla myös ennen kaikkea EU-politiikkaa ja Ranskan nykytilaa koskevia napakoita huomioita.
Petäistön matkakirjat ovat olleet apuna monilla matkoillamme, ja uusin on nyt odottamassa omistuskirjoituksen kera, josko vielä joskus päästäisiin taas Pariisiin. Matkakirjoja taisi olla Tyttärelle yo-lahjaksi ostetussa matkalaukussakin, jos en ihan väärin muista.
Tämäkin hentoinen ja hauraan oloinen nainen on ollut mukana monessa, ja oli mukava nähdä, miten hienosti hän näytti toipuneen vuoden takaisesta aivoinfarktista.
Oli kirjallisuustapahtumassa tietenkin muutakin ohjelmaa ja totta kai tarjolla myös uutta ja vanhaa luettavaa.
.
Sastamala-päivälle täydellinen päätös oli käynti Pukstaavi-kirjamuseossa. |
P.S. Otsikko on Tyttären tiivis ja ehdottomasti osuva kommentti Sastamalasta lähettämiini kuviin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti