perjantai 27. marraskuuta 2015

Vaatekutsuilla

Sadetta rähmivän marraskuun pimeän illan voi viettää miellyttävästi vaatekutsuilla. Siis jos on kutsuttu, ja minut oli. Jälkiviisaana täytyy vain harmitella, etten ymmärtänyt valmistautua paremmin. Siis käydä läpi vaatekaappia ja miettiä, mitä oikeasti tarvitsisin. Nyt vain rimpautin ovikelloa sellainen epämääräinen "joku pusero olis kiva" -ajatus mielessä.

Vaatekutsuillahan tehdään muutakin kuin ostetaan vaatteita. Siellä seurustellaan, vaihdetaan kuulumiset jos ollaan tuttuja ja tutustutaan, jos ei ole ennen nähty. Siellä syödään - emännän velvollisuuksiin kuuluu tarjota jotain pientä (tiedän, kun olen kerran itsekin emännöinyt vaatekutsuja)  - ja sovitellaan. Ennen kaikkea sovitellaan!

Sovittaa voi kutsuilla sellaistakin, mitä ei tulisi mieleenkään ostaa. Mutta kun myyjä kerran on roudannut koko vaatevarastonsa jonkun kotiin, tuntuu ihan kohteliaaltakin (?) tutustua vaatteisiin kunnolla. Pikku hiljaa tarjonnasta seuloutuu sellaista, mikä alkaa miellyttää itseä ja muita. Niin, kanssasovittelijoiden kommentit ovat tärkeitä. Kerrankin on monta makutuomaria!

Mutta itse täytyy lopulliset päätökset tehdä, kuten aina. Eläkeläisen budjetti on tiukka eikä uusien vaatteiden tarvettakaan enää ole samalla tavalla kuin töissä käydessä. Vaatekutsujen tarjonnan keskellä on kuitenkin vaikea pitää pää kylmänä ja muistaa oma todellinen elämäntilanne. Entinen minä katselee vielä peilistä, kun "ihan kiva" pusero löytyy. 


Kolme huonetta täynnä vaatteita! Ensin käytiin läpi tarjousrekit.
Sitten soviteltiin normaalihintaiset.
Miljoona, miljoona, miljoona huivia. Mikä niissä aina kiehtoo? Kotona luulisi jo olevan riittävästi.

Saatoin siis tehdä virheostoksen. Onneksi en kuitenkaan kolmea tai oikeastaan neljää, kuten illan puolivälissä vielä näytti. 

Lopuksi illan emäntä pakkasi herkkupöydästä mukaan viemisiä kotimiehille. Eipä tarvinnut selitellä lenkkiseuran viivästymistä! Itse sain myyjältä mukaan vaatekuvaston. Sitä selailemalla voin palauttaa mieleen, miltä mikin vaate tuntui ja näytti päällä. Ehkä on kuitenkin parempi, että ne ovat vain kuvia.

Seuraavia vaatekutsuja odotellessa.

torstai 26. marraskuuta 2015

Aarrekartta toimii!

Ensimmäisen aarrekarttani tein yli kymmenen vuotta sitten. Istuimme iltaa silloisen työkaverini kanssa, söimme sienipiirakkaa, joimme punaviiniä ja rupattelimme. Joka puolella pöytää oli naistenlehtiä, ensin siistejä, lopuksi silputtuja. Saksimme lehdistä meitä puhuttelevia kuvia ja tekstejä, jotka päätyivät siististi liimattuina molempien omalle A3-kokoiselle paperiarkille. 

Tuota tuotosta ei ole enää ole. Muuton aikana se päätyi varmaankin roskiin tai paperinkeräykseen. Eikä sitä enää tarvittaisikaan. Koen että se täytti tarkoituksensa: silloiset haaveet ja unelmat, tiedostamattomatkin, todellakin toteutuivat, niin uskomattomalta kuin se ehkä kuulostaakin. 

Muutaman kuvan ensimmäisestä aarrekartastani muistan vielä elävästi. Yhdessä kuvassa oli nainen korkealla kalliolla katsellen alapuolella avautuvaa maisemaa. Tunnistin maiseman heti, kun pääsin sinne itse. Kuvaa leikatessani en ollut ajatellut, että se oli Kolilta, minua viehätti vain se avaruus ja kauas näkemisen tunne ja kuvitelma hengittämisen helppoudesta. Mutta siis todellakin pääsin Kolille, ihan samaan paikkaan kuin kuvan nainen ja tunnelma vastasi mielikuviani.

Toisessa mieleen jääneessä kuvassa käveli nainen rantakivillä. Tekstissä puhuttiin jotain vedestä ja saunakin taidettiin mainita. Sen haaveen toteuminen kesti pidempään, olin jo alistunut siihen, ettei siitä tule ikinä mitään. Mutta tulipas! Ehkä mökkiranta ei ihan vastaa muistikuvaani aarrekartan kuvasta, mutta aika lähelle se tulee. 

Viime syksynä askartelin ystävän kanssa toisen aarrekarttani. Tilanne oli hyvin samankaltainen kuin ensimmäisellä kerralla (ehkä puhetta - ja viiniä - oli vieläkin enemmän), mutta lopputulos tuntui minusta jotenkin keskeneräiseltä. Ihmettelin jälkeenpäin, haluanko oikeasti tällaisia asioita





Tällaiset kuvat ja tekstit puhuttelivat vuosi sitten.

Vuodessa niistä yllättävän moni on kuitenkin käynyt toteen. Hyvin usein istun tietokoneen ääressä katselemassa kaukaisuuteen kuten aarrekartan keskellä oleva nainen. Kirkkaita oivalluksen hetkiäkin on ollut. Kunnosta huolehtiminen tuntuu entistä tärkeämmältä. Teatterin, tosin useimmiten elokuvateatterin katsomossa istun aika säännöllisesti. Rantaravintoloita oli kesällä Hangossa melkein kuin aarrekartan kuvassa. Somalialaissyntyisen kirjailijan kirjan olen lukenut ja aika monta muutakin kertomusta niiltä alueilta, joista meille nyt tulee maahanmuuttajia. Ja metsässä olen onnellisin!

On siis todistettu, että aarrekartta selkiyttää omia haaveita ja auttaa toteuttamaan niitä. Kun se on näkyvällä paikalla, pitkän tähtäimen tavoitteet pysyvät mielessä arjen keskellä. 

Taitaa olla uuden aarrekartan aika. Ja sen askarteleminen on mukavaa puuhaa!


Vanha aarrekartta on tehnyt tehtävänsä. Tärkein niistä oli varmaan rohkeuden ja itseluottamuksen kasvattaminen.






sunnuntai 22. marraskuuta 2015

Talvimielelläkin sattuu vahinkoja

Kovin nopsasti se sitten käy, siirtyminen syysajatuksista talvimielelle. Ei tarvita kuin yksi kunnon lumisade ja ryhdytään jo päivittämään joulukorttien osoitteita ja etsimään kaapista Icebugeja. 

Naapurien lapset olivat vielä nopeampia. Jo eilen pihaa isännöi (vai emännöi - onko lumiukko aina ukko?) kaksi komeaa lumiukkoa. 

Naapurin ovea vartioiva lumiukko on saanut tuoreen lumikuorrutuksen ja monta taputusta.

Lumitöiltä onneksi vielä vältyttiin. Kun oltiin lähdössä salille, oli naapurin nuori isä jo ehtinyt kolata puoli pihaa ja kaikki oli valmista, kun palattiin takaisin. Hyötyliikuntaahan se on, mutta liikun mieluummin salilla vähän monipuolisemmin. Tänään on kyllä siinä ja siinä, etten palannut heti pukuhuoneesta takaisin kotiin, kun kaivelin treenikassista likomärkiä vaatteita. Juomapullo oli menomatkalla valuttanut melkein koko sisältönsä kassiin (ja auton takapenkille, minkä huomasin vasta paluumatkalla).

Tiesin sen alitajuisesti koko matkan salille, oikeastaan jo siitä hetkestä, kun heitin sen syyllisen pullon (tai minä kai se syyllinen pikemminkin olin) kassiin. Monta kertaa ajattelin, että olisipa kurjaa, jos vesipullo ei olisi kunnolla kiinni. Eikä se ollut!

Sama juttu on ollut vahinkojen kanssa ennenkin. Kun tavarat hukkuvat ja unohtuvat, sen tavallaan alitajuisesti tietää, mutta ei osaa kuitenkaan toimia toisin. Tästä pullovahingosta otan kyllä opikseni - ainakin vähäksi aikaa.

perjantai 20. marraskuuta 2015

Ensilumen päivä

Minä kuulun niihin, jotka eivät huokaile onnesta, kun taivaalta sataa ensilumi. Sehän tietää hyvästejä syksylle, loskaa, liukkaita kelejä, hyytäviä pakkaspäiviä ja paksua pukeutumista. 

Mutta on lumessa hyviäkin puolia, paljon. Sankka sade tyynnyttää mielen, rauhoittaa puuhastelemaan kotona tai vain makailemaan sohvalla (tein sitä koko aamupäivän), kun ei ole pakkoa lähteä mihinkään. Kolmenkymmenen vuoden takainen marraskuu palautuu etsimättä mieleen. Silloin katselimme äidin kanssa keittiön ikkunasta pihalle, joka hiljalleen peittyi valkoiseen vaippaan. Ruokailuhuoneen puusohvalla nukkui vajaan kahden kuukauden ikäinen tyttövauva. Silloinkaan ei ollut tarvetta enempään, elämä oli siinä ja onni täydellistä.

Lumisateen jälkeistä maiseman valaistumista ei voi olla ihastelematta. Ollaan sen verran syrjässä keskustan ruuhkista, että meillä ei näy loskaa, vain puhdasta valkeaa. Aika usein muutos on hyvästä, tällainen muutos on sitä aina. Ohut valkoinen kerros ei vielä riitä peittämään kuihtuneita kasveja, mutta lumella kuorrutettuina ne näyttävät upeilta (tai ainakin erilaisilta kuin eilen).

Puolenpäivän aikaan lumipeite oli ohut, illalla lunta oli jo paljon enemmän.

Sellainenkin aika oli, kun marraskuun pimeys tuntui kestämättömältä ja lumettomat talvet vaikuttivat mieleenkin. Pohjoisesta muuttaneena ja ainakin puolet vuodesta hankien keskellä asuneena en aluksi ymmärtänyt, miksi mieli oli niin apea, ennen kuin ensilumen sadettua kaikki kirkastui. Nyt yli neljänkymmenen eteläisen Suomen talven jälkeen en enää kaipaa samalla tavalla oikeita talvikelejä, hyvät ulkoilusäät riittävät. Tärkeintä on päästä joka päivä lenkille. 

Ennustettiin Miehen kanssa syvällisessä keskustelussa lounaskeittoa lusikoidessa, ettei tämä lumi jää pysyväksi. (Käymme usein syvällisiä sääkeskusteluja!) Ennustus ei perustu muuhun kuin sisäiseen varmuuteen ja vuosien kokemukseen. 

Lohdutukseksi ensilumen päivänä (en ihan tarkkaan osaa määritellä, miksi kaipasin lohdutusta) noukin kaupasta ostoskärryyn pari pientä valkoista princettiatähteä, jotka näyttävät kyllä aika lailla joulutähdiltä. Mutta kutsutaan niitä nyt sitten princettiatähdiksi. Sama logiikka kuin kaamosvalojen kanssa varmaan toimii. 




Tältä näyttävät princettiatähdet ensilumen päivänä.

maanantai 16. marraskuuta 2015

Hyvää kahvia

Nyt otan ison riskin. Kahvi on asia, josta minun ei pitäisi kirjoittaa. En tiedä aiheesta mitään, vaikka useamman vuoden ajan minua on yritetty sivistää ja lähes jokaisella vierailulla Helsingissä puhutaan kahvista. En vain opi. Minulla ei ole mitään käsitystä, miten arabica ja robusta eroavat toisistaan (tai nyt on, kun juuri opiskelin asiaa Wikipediasta, mutta kauan se tieto ei päässä pysy, veikkaan) eikä kunnollista tietoa oikeastaan mistään muustakaan kahviin liittyvästä.

Muutama kahvipensaan papu meillä on kotona tuliaisina Tansanian-matkalta yhdentoista vuoden takaa. Silloin pääsin aika lähelle kahvin alkuperää. Joka päivä juon kaksi tai kolme kupillista, itse tai jonkun muun keittämää. Siis jotain pitäisi tietää ja jotain mieltä pitäisi osata olla.

Jotenkin tuntuu siltä, että opin vaikka arabiaa helpommin kuin kahvialan sanastoa. Olen siis muiden armoilla silloin kun pitäisi tehdä uusia valintoja. Jos olen omillani, ostan aina Tummaa Presidenttiä, jota opin juomaan vuosia sitten kaupan kahviesittelyn ansiosta. Se maistuu paremmalta, täyteläisemmältä kuin Juhla Mokka, jota lapsuudenkodissa juotiin ja jonka ennen Tummaa aina ostoskoriin valitsin.

Silloin kun saan oikein hyvää kahvia, tunnistan sen kyllä. Niin on käynyt ihan lähiaikoina peräti kaksi kertaa ja siksi innostuin aiheesta.

Ensimmäinen kerta oli yllättäen saatu pikkumukillinen suomen kielen opetusryhmässä. Yksi syyrialainen opiskelijani oli tuonut meidän ryhmälle termospullossa kahvia, jota hän kaateli kaikille. Kahvi oli vahvaa, mustaa ja tuoksuvaa. En tiedä miten paljon tilanne vaikutti makuaistimukseen, mutta hyvää se oli. Vielä ei yhteinen kielitaitomme riittänyt selvittämään, millaisesta kahvista oli kyse. Suomalaiselta peruskahvilta se ei maistunut.

Mutta osaavat suomalaisetkin. Viikonlopun ostosreissulla keskikaupungilla poikkesimme Verkatehtaankadulla olevaan Mokkamestareiden kahvilaan, joka toimii myös myymälänä. Googletin ja selvisi, että Mokkamestarit on suomalainen, vuodesta 1990 toiminut paahtimo.

Ikkunapöytä oli oivallinen valinta uusille elämyksille!

Kahvilan musiikki ja soitin tuovat mieleen menneitä.

Joskus olemme saaneet lahjaksi Mokkamestareiden kahvipaketin, jota on juotu harvinaisena herkkuna. Kahvilassa valitsimme päivän kahvin (turvallista, tavallista!?) ja sen seuraksi yhden jaettavan leivonnaisen. Molemmat valinnat osoittautuivat täydellisiksi. En taaskaan osaa eritellä makuelämystä sen kummemmin, mutta niin hyvää se oli, että jatkossa harkitsen tarkkaan, kannattaako poiketa kahviloihin, joissa tarjotaan jotain peruskahvia. Ei ainakaan kahvin takia kannata!

Hieman kalliimpi Mokkamestareiden kahvikupillinen on kuin kahvi vaikka muutamassa lähistöllä olevassa kahvilassa, mutta mielestäni hinta-laatusuhde on kohdallaan. Ja kahvilaelämykseen kuuluu muutakin kuin maku. Lisäksi voi nautiskella nuorekkaasta miljööstä, yllättävistä ideoista sisustuksessa ja kahvilan vilkkaasta ihmisvirrasta.

Iltapäivän kahvihetki maistui pitkään hyvältä. Ehkä seuraavalla kerralla mukaan lähtee kahvia kotiinkin.

Ikkunapöydällä oli tarjolla mielenkiintoista luettavaa.

perjantai 13. marraskuuta 2015

Uusia alkuja

Tänä syksynä on kaksi ystäväpariskuntaa tehnyt ison liikkeen: he ovat myyneet kotinsa, pakanneet tavaransa ja hankkineet uuden kodin eri paikkakunnalta. Toinen pari muutti naapurikuntaan, toinen Helsingin seudulta Keski-Suomeen. Olemme saaneet jo vierailla molemmissa kodeissa ja todenneet, että isot uudet alut innostavat ihmisiä ja meidät ulkopuoliset ne voivat tehdä vähän kateellisiksi.

Siellä he nyt uusissa kodeissaan sisustavat, tekevät pihatöitä, tutustuvat naapureihin ja lähiympäristöön, tekevät koko ajan uusia havaintoja, ihmettelevät ja nauttivat joka hetkestä!

Tässä saa puheenvuoron kateellinen minä: Omat uudet alkuni ovat viime aikoina olleet niin paljon pienempiä. Arabian opiskelun aloittaminen oli ehkä jotakin, mutta ihan säälittävältä kuulostaa kertoa, että eilen uskalsin pitkästä aikaa mennä pilatestunnille. Molemmissa oli kyse uskaltamisesta. Vieläkin (= tässä iässä) pitää tsempata itsensä, kun on yksin menossa outoon paikkaan vieraiden ihmisten keskelle. Mutta siis menin, hyvä pieni minä!

Takaisin asiaan: Uuden kodin sisustaminen on ihan parasta! Ja olisi kenties vielä parempaa, jos raaskisi luopua ainakin niistä esineistä, jotka eivät näytä olevan ollenkaan kotonaan uudessa paikassa (ainakin luulen niin). Aikakerroksia kodissa täytyy olla, joitakin esineitä ilman en ehkä olisi minä (tyhmä ajatus?!), mutta kun kotona viettää niin paljon aikaa, on kohtuullista että siellä on mukava olla. Mukavuutta ei ole vain hyvä sänky, siihen liittyy sekin, miltä huoneet näyttävät.

Kaksi puoltani taistelevat melkein päivittäin. Toinen pitää kynsin hampain kiinni vanhasta, kodista, tavoista ja tavaroista. Toinen haluaa uusiutua, muuttua ja kokea olevansa ajassa mukana. Sitten kun toisen puolen tarpeet käyvät pakottaviksi, on ihan pakko toimia. Niin kävi, kun kahdeksan vuotta sitten myimme vanhan moneen kertaan remontoimamme omakotitalon ja muutimme ihan uuteen rivitaloasuntoon. Toki syitä oli monia, mutta yksi aika keskeinen kuitenkin oli muutoksen halu, tunne siitä ettei elämä voi pysähtyä tähän.

Miksei vanhassa kodissa voi muka muuttua? Varmasti voikin ja olen toki joskus harmitellutkin sitä, etten vain tyytynyt tyhjentämään ullakkoa ja kellaria kaikesta sinne kertyneestä roinasta ja taas kerran remontoinut kotia senhetkisiä tarpeita vastaavaksi. Tuollainen harmitus on kuitenkin vain hetkellistä, se yllättää kun tarvitsisimme tilapäisesti enemmän tilaa, muuten olemme tyytyväisiä rivikotiasukkaita. Ainakin toistaiseksi. Täytyy tunnustaa, että Etuoven asuntomarkkinat ovat taas alkaneet kiinnostaa. Olisiko jo kerrostalon aika?

Ihminen tarvitsee uusia alkuja. Tai parasta varmaan puhua vain itsestään. Minä tarvitsen uusia alkuja uusissa puitteissa. Tai ainakin remonttia, piipittää pieni ääni sisälläni.

Tämä sisäänkäynti johtaa sydneyläiseen rivitalokotiin. Leikimme joskus ajatuksella, että asuisimme siellä.

Jos asuisimme Australiassa, kukkisi joulutähti pihassa talvellakin.

maanantai 9. marraskuuta 2015

Kevättä odotellessa

Viime syksynä ahkeroitiin pihatöissä mökillä niin reippaasti (katso Raijan henki viime marraskuulta), että keväällä voitiin enimmäkseen vain nautiskella pihapiiriin ilmestyneistä kukista, tehdä lintuhavaintoja ja kuunnella ääniä järveltä.

Tänä syksynä syystyöt huitaistiin kiireellä, mutta toki tehokkaasti. Katse oli jo keväässä, jonne suunniteltiin puiden kaatoa (Mies) ja kivikkoryhmän uudelleen perustamista (minä), joka tullee olemaan voimat ylittävä urakka.

Mökillä ei kuitenkaan pihankaan tarvitse olla tiptop, vaan kyse on enemmänkin omasta halusta kokeilla jotakin tai muokata pihapiiriä omia kauneusarvoja vastaavaksi. Siis uudistuksia tehdään, jos jaksetaan ja jos siltä näyttää.


Haravankin täytyy välillä levätä.
Ennen-jälkeen -kuvilla voi houkutella itsensä tekemään enemmän kuin oikeasti jaksaisi. Tämä on ennen.
Tämä on tietysti jälkeen. Minusta kannatti!

Haravoidessa oli aikaa ihmetellä muutakin kuin marraskuun hämärää ja hiljaisuutta. Vaikka talvea odotellaankin, näyttää lämmin syksy sekoittaneen muitakin kuin minut. Omenapuu ja vadelmapensas odottavat kevättä maalis-huhtikuisessa asussaan, joku pensas on uskaliaasti mennyt vielä pidemmälle. Toivottavasti ne jaksavat taistella läpi tuiskun ja pakkasen, sillä niitäkin on varmaan tulossa.

Lämmin syksy on sekoittanut minut ja jonkun muunkin.

Viime joulun postikorttimaisema mielessä suunnataan hetkeksi katseet jouluun: valkoiseen hankeen, potkukelkkaretkille houkuttelevalle järvelle ja laiturin alle syntyvään jääpuikkomaailmaan. Voikohan sellaista joulua enää tulla?

Sitten onkin taas aika nauttia keväästä.

sunnuntai 8. marraskuuta 2015

Taskulampun valossa

Yksin ei tulisi mieleenkään lähteä lenkille pilkkopimeässä. Mutta kun seurana on serkkutyttö, se tietysti tehdään.

Meistä tulee tyttöjä aina, kun osumme yhteen. Vaikka olisi varsinaisesti kyse hautajaisreissusta, olemme mieluummin murrosikäisiä tyttöjä kuin kuusikymppisiä mummoja. Ulkopuolisen on muutosta ehkä vaikea nähdä; käyttäydymme asiallisesti, laitamme ruokaa ja huolehdimme toisista aivan kuten ennenkin, mutta sisällä tapahtuu jotakin.

Lähdimme siis lenkille, kun porukat oli saatu ruokittua, nukkumisjärjestelyt ja seuraavan aamun aikataulut sovittua.

Mökillä ei ole katuvaloja eikä naapureista näy tielle merkkiäkään, sähkövaloista puhumattakaan, olemme keskellä täydellistä pimeyttä. Pieni taskulamppu kädessäni antoi sen verran valoa, että tiesimme olevamme tiellä emmekä kompastelleet yllättäviin esteisiin.

Ensin ihmeteltiin pimeyttä. Aina siihen ei ole voinut suhtautua yhtä luonnollisesti kuin tänään. Meillä molemmilla on ollut omat rankat kokemukset pimeyteen ja ahtaisiin paikkoihin liittyvästä pelosta, joka ahdisti joskus niin paljon, että nyt ymmärrämme ihmisiä, jotka ahdistuksessaan sortuvat äärimmäisiin tekoihin. Täytyy muistaa rientää avuksi, jos joskus vielä joudumme kokemaan sellaista!

Ylämäessä poistettiin päiväjärjestyksestä aamuinen jäykkyys, kipeytyvät polvet ja nilkat (ai, sinullakin!), jotka kyllä vetreytyvät kun lähtee liikkeelle. Samalla saivat mennä muutkin pikkuvaivat.

Paluumatka on pitkälti alamäkeä. Pimeyden keskellä ymmärsimme lempeästi kaikkia. Sukulaisten asioita käsiteltiin empaattisella otteella ja ihmeteltiin sitkeiden vanhusten (emme me - vielä!) voimaa.

Ei ehkä kuulosta kovin tyttömäiseltä. Silti kävelylenkin jälkeen oli kepeä, iloinen olo. Joku muukin kokee samanlaisia asioita, en vanhene yksin. Läheisyyden tunne oli yhtä riemastuttava kuin lettipäisenä tyttönä (lettejäni oli kadehdittu!), kun valvoin kesäyötä serkkutytön vinttikamarissa. Ja hei, nyt muistan sen pelottavan ukkosenkin, joka erityisesti oli jäänyt hänen mieleensä ja jonka itse luulin unohtaneeni.

Kiitos Miehen, mökillä on nyt kaamosvalot. Näin kauniisti ne kutsuvat sisälle marraskuisen pimeyden ja tihkusateen keskeltä.




tiistai 3. marraskuuta 2015

Ihana aurinko, ihana lämpö

Juuri kun olimme vaarassa vaipua kaamosmasennukseen, aurinko tulikin takaisin.

Aamupäivän pitkällä lenkillä iho nautti lempeästä tuulenvireestä ja aurinko lämmitti ihanasti. Onko nyt kevät, vai olemmeko Italian syksyssä? Kaikki lämpimät syysmuistot ulkomaanmatkoilta melkein vyöryivät päälle. Espanja, Ranska, Puola, Italia. Tämä ei voi olla Suomi, marraskuussa!

Iltapäivän munkkikahvit siemaistiin ulkona terassilla. Varmasti viimeistä kertaa tämän vuoden puolella. Tietoisuus siitä, että tämä lämpöaalto ei kauaa kestä, saa nauttimaan jokaisesta hetkestä. Vaikka ne olisivat lyhyitäkin. Kahvihetken jälkeen kalpea aurinko näytti jo valmistautuvan laskemaan.

Jos tällainen sää on ilmastonmuutoksen ansiota, niin en valita enkä pode huonoa omaatuntoa ihmiskunnan puolesta. Kun kaikki suomalaiset, me mukaan luettuna, eivät tänä  (= tänäkään) syksynä ole menossa lomalle mihinkään lämpimään, täytyy jostakin saada vähän korvausta.

Tämä lämmin kuva on otettu hotellihuoneen ikkunasta Italian Bergamossa pari syksyä sitten.

maanantai 2. marraskuuta 2015

Kiitos tilastomerkinnöistä!

Heti alkuun iso kiitos teille ihanille ihmisille, joista enemmistö näkyy minulle tärkeinä tilastomerkintöinä!

Tänä iltana tulee kuluneeksi vuosi siitä, kun aloitin tämän bloggausharrastuksen. Silloin sanoin hyvästit liialliselle itsekritiikille ja annoin itselleni luvan nauttia naputtelusta. Eräässä nuoruuden vaiheessa haaveilin toimittajan ammatista, ja ehkä tämä tekstin ja kuvien yhdistely on jonkinlaista toteumattoman haaveen korviketta. 

123 juttua erilaisista aiheista on sen jälkeen lähtenyt maailmalle tai pikemminkin taivaan tuuliin vai mihin bittiavaruuteen ne mahtavatkaan häipyä. Mitään erityisiä tavoitteita tekstien määrän tai sisällön suhteen minulla ei alkuun ollut. Nyt huomaan, että julkaisen uutta noin kolmen päivän välein. Jos julkaisuväli venyy pidemmäksi, huomaan huolestuvani. Alkuun olin niin innostunut bloggaamisesta, että juttuaiheet pyörivät päässä kaiken aikaa. Nykyisin pää on siinä asiassa jo rauhoittunut.

Lähdin siis vähän soitellen sotaan. Myöhemmin opin, että bloggarilla pitäisi olla tavoiteyleisö ja hänen pitäisi selkeästi keskittyä blogissaan johonkin tiettyyn aihepiiriin. Minä kirjoitan mistä milloinkin. Sen tein selväksi itselleni alussa, että minkään ruoka-, sisustus-, muoti- yms. blogin kanssa en lähde kilpasille. En myöskään halunnut kirjoittaa liian intiimejä paljastustekstejä itsestäni tai läheisistäni. Melkoista tasapainoilua siis.

Koukuttava harrastus tämä on ollut. Eikä vähiten tilastojen takia! Blogin katselujen määrää tulee seurattua säännöllisesti. Nyt ihmettelen, katseleeko joku oikeasti Venäjällä blogiani, kun sieltä on viime aikoina ollut useampaan kertaan tilastomerkintöjä. Kiinnostavimpien tekstien järjestystä on myös mukava tarkkailla. Yksi on edelleen ylittämättä eli ensimmäisten tekstien joukkoon kuuluva Mori, jonka joku oli vastikään taas löytänyt. Ja vaikka en muotijuttuja kirjoitakaan, niin kaikki pukeutumiseen liittyvä näköjään kiinnostaa.

Mori on nyt vähän erinäköinen kuin tässä vuosi sitten otetussa kuvassa. Hymy on kuitenkin edelleen herkässä. Uusia Mori-juttuja on luvassa!

Kesä ja mökki näyttävät tilastojen valossa olevan lempiaiheitani. Enkä ihmettele: hurahdin mökkielämään, metsään ja järveen aika totaalisesti. Lähes kaikki kuluneen vuoden luontoelämykset ovat olleet lajissaan ensimmäisiä kokemuksia mökillä. Saa nähdä, löydänkö sieltä vielä uusia elämyksiä.

Tilastomerkinnöistä tärkein kertoo, että blogiani seurataan. Ja se jos mikä on palkitsevaa. Kovin moni ei blogistani tiedä, ja vaikka kirjoitankin itsekkäästi itselleni ("jotta sanat eivät unohtuisi"), on ihana huomata, että joka päivä joku on viitsinyt kurkistaa tänne. Se pistää yrittämään pikkuisen paremmin. Ja erityiskiitos kommenteista!

Se ainoa alkuperäinen tavoite, että pienistä asioista tulisi kirjoittamisen myötä merkittävämpiä, on täydellisesti toteutunut. Ehkä olen jopa oppinut pysähtymään hetkeen paremmin, ainakin jälkikäteen, kun yritän seuloa merkittäviä kokemuksia sanallisiksi. Luulen myös muistavani kuluneesta vuodesta enemmän, kun kokemuksia on pitänyt puntaroida kirjoittamalla. Surviaisten sunnuntai ja monet muut luontoelämykset olisivat muuten saattaneet pyyhkiytyä muistista kokonaan.

Tältä näytti mökkitien koivikko viime marraskuussa.